Info

Întrebări frecvente

Ce este o autorulotă?

Autorulota este un vehicul ce servește în același timp atât ca mijloc de transport, cât și ca spațiu de locuit. Este practic o casa pe roți, construită în jurul unui autosasiu.

În funcție de model, sunt echipate cu 2- 7 locuri pe scaune, 4-7 locuri de dormit, bucătărie (dotată cu aragaz, frigider, congelator la anumite modele, chiuvetă, blat de lucru), baie (cabină de duș cu apă caldă/rece, WC, chiuvetă), spații mari de depozitare, apă caldă și caldură.
Rezervor de apă curată = 120 l;
Rezervor de apă uzată = 120 l;
Caseta de toaletă ecologică = 20 l;
Autorulotele sunt pe deplin funcționale atât în modul camping (conectate la surse de utilități, în camping), cât și în modul off camping (pe plaja sau în vârf de munte, fără curent electric sau apă/gaz).

Pot să ies cu autorulota în afara României?

Autorulota poate fi condusă în afara României, în toate țările UE și inclusiv în țările acoperite de asigurarea RCA și CASCO, cu înștiințarea scrisă și prealabilă a Locatorului. Taxele de drum (vigneta, autostrăzi, poduri sau parcări) cad în sarcina clientului.

Există costuri adiționale?

Taxa de igienizare (proces de igienizare pentru înlăturarea urmelor de mizerie, mirosuri și alte mici reparații astfel încât urmatorul client să aibă tot confortul pe perioada sejurului) și consumabile (hârtie igienică solubilă, substanțe chimice pentru toaleta ecologică, încărcare GPL și AdBlue) 100 euro se achită la începutul sejurului când se face rezervarea. În România aveți inclus în prețul plătit RCA, Casco și vigneta. NU sunt incluse taxele pentru poduri, autostrăzi, parcări, combustibil (motorina) atât în România cât și în afara României.

Care este perioada minimă și maximă de închiriat?

Autorulota se poate închiria minim 3 zile în extrasezon, minim 5 zile în sezon și maxim 75 zile.

Ce acopera asigurarea si ce ar putea determina pierderea depozitului?

Variante de asigurare Casco:
– Basic, inclusă în tariful de închiriere, riscul tău în caz de daună sau furt este 800 euro/eveniment, iar garanția solicitată este de 800 euro;
– Casco Gold +30 euro/zi (minim 150 euro/sejur), nu ai niciun risc pentru daune din incidente rutiere;
Garanția solicitată este de 500 euro pentru eventuale daune/avarii neacoperite de asigurarea Casco.
Se va reține o garanție ce reprezintă responsabilitatea ta în caz de daună sau furt, returnabilă după predarea autorulotei în bune condiții.
În cazul producerii unor daune neacoperite de asigurator, se va reține contravaloarea garanției constituite iar în cazul în care daunele cauzate sunt mai mari, clientul va suporta contravaloarea acestora. În cazul returnării autorulotei în aceleași condiții în care a fost preluată, fără daune, garanția se va returna clientului integral prin aceeași modalitate în care a fost încasată (transfer bancar).
Folosirea defectuoasă a accesoriilor/echipamentelor de pe autorulota nu face obiectul asigurării Casco.

Am avut un accident. Ce trebuie să fac?

În primul rând, trebuie să vă asigurați că toți pasagerii sunt în siguranță și să fie într-un loc protejat.
În caz de accident, trebuie să obțineți un raport de constatare de la organele de poliție locale, în caz contrar asigurarea devine nulă.
Apoi vă rugăm să ne informați imediat, ce pagube au rezultat, dacă autorulota este deplasabilă.

Am rezervat, însă a intervenit o urgență și nu pot pleca. Ce se poate face?

Anularea rezervării este posibilă cu informarea în scris, în prealabil.
În cazul anulării în interval 30-60 zile înainte de preluare, se percepe o penalitate de 30% din valoarea contratului. Pentru anulările intervenite în intervalul 01-14 zile, se percepe o penalitate de 50%.
În cazuri exceptionale penalitățile de mai sus pot fi diminuate. Acestea pot fi, fără a se limita la: închirierea posibilă a aceleiași perioade către alt client, mutarea rezervării, motive de ordin personal deosebite și dovedite.
În cazul în care anularea rezervării survine ca urmare a declarării stării de urgență sau a impunerii restricțiilor de deplasare pe teritoriul Românei din cauza extinderii epidemiei de coronavirus, ambelor părți li se vor aplica prevederile art.1271 din Noul Cod Civil privind impreviziunea iar acestea, cu bună credință, vor adapta prezentul contract prin amânarea perioadei de închiriere la odată ulterioară stabilită de comun acord, fără limită de timp și fără aplicarea de penalități. Societatea își constituie depozite de lichidități în vederea rambursării avansurilor în cazuri temeinice și/sau susținute de prevederi legale.

Camparea autorulotei

Unde se poate parca autorulota?

Autorulota având regim de autoturism se poate parca în orice camping, parcare legală sau în natură. Trebuie să țineți cont de următoarele lucruri:
– Dacă alegeți să parcați în natură, asigurați-vă că nu campați pe proprietate privată, rezervație naturală și cel mai important păstrați locul curat (nu deversați apele uzate sau caseta de toaleta);
– Dacă alegeți să înnoptați pe autostradă este intersiză deschiderea marchizei sau folosirea echipamentului de camping, acest lucru fiind considerat campare în loc neamenajat și veți fi amendat de către organele de poliție.
– În anumite țări din Europa nu aveți voie să consumați alcool în autorulotă sunteți în parcare și dacă perdelele nu sunt închise; se poate considera consum de alcool la volan și puteți fi amendați.

Unde se poate face alimentarea autorulotei?

În majoritatea benzinăriilor din afara țării sunt locuri special amenajate pt autorulote, care permit alimentarea cu apă, deversarea apelor uzate și golirea casetei de toaletă, în mod gratuit;

În România aceste facilități încă nu sunt prezente și se obișnuiește alimentarea cu apă în benzinării, golirea apelor uzate în rețeaua de canalizare, precum și în spațiile amenajate din campinguri.

Unde se poate campa în România cât și în afara ei?

Fie că vrei să faci o călătorie în România, fie că vrei să pleci către destinații europene, poți accesa aplicații specifice Park4Night sau Rocamping, care iți pot oferi multiple variante de campare on și offcamping.

Experiența condusului unei autorulote

Care este viteza de deplasare?

Viteza de deplasare M1 recomandată este cu 10-20 km/h mai mică decât sectorul de drum pe care vă aflați (recomandare drumuri naționale 80 km/h, autostrăzi 100-110 km/h).

Există limită de kilometri parcurși?

Limita este de 300 km/zi, recomandăm să nu depășiți această limită deoarece intervine oboseala. În cazul depășirii acestei limite de kilometri tariful per km va fi de până la 0,5 euro.

Câți șoferi pot conduce autorulota?

Nu impunem o limită asupra numărului de șoferi pe durata închirierii. Cu toate acestea, este imperativ să vă asigurați că persoana care va conduce autorulota este responsabilă și experimentată, având în vedere dimensiunile considerabile ale vehiculului în comparație cu un autoturism.

Cu ce tip de permis poate fi condusă o autorulotă și în ce condiții?

Poate fi condusă cu permis categorie B, vechime minimă 5 ani, categorie vârstă 25-70 ani.

Ce consum de combustibil o să am?

Consumul de combustibil este de 10l/ 100 km, dar în funcție de stilul de condus al șoferului sau de încărcare, acesta poate varia.

Ce dimensiuni are autorulota?

Autorulota este un autovehicul cu sarcina maximă de 3,5t, lungime 7m , înalțime 3,3m și lățime 2,35m, țineți cont de aceste dimensiuni pentru sectoarele de drum pe care călătoriți.

Ce autonomie are autorulota din punct de vedere al resurselor?

Aveți autonomie din punct de vedere al electricității aproximativ 2 zile și 2 nopți fără să porniți motorul. Aveti încălzire, apă caldă, frigider, congelator, aragaz fără să fie nevoie să vă racordaăi la rețeaua electrică a unui camping. Bateria care asigură această autonomie se încarcă în timpul mersului de la motor. Deci, dacă veți călători câteva ore cu mașina, sau doar porniți motorul aveți iarăși autonomia inițială.  

Rezervorul de apă are o capacitate de aprox. 120 l, necesarul de apă poate fi dozat în funcție de nevoile dvs. și ale grupului (4 zile pentru aprox. 3 persoane și 2 zile pentru 6/7 persoane), și poate fi realimentat de la orice stație Peco.

Care sunt taxele de drum în afara României?

În general autorulotele sunt considerate autoturisme speciale tip M1. Adică în majoritatea țărilor au aceleași costuri (vigneta) ca și autoturismele. Excepții fac țările cu taxare de autostradă, unde tarifele pot fi cu 30% mai mari decât ale autoturismelor.

Recomandări de care ar trebui să ții cont când pleci cu autorulota:

  • Verificarea geamurilor, trapelor și a marchizei (terasa) să fie închise pe toată durata deplasării. Dacă se va circula cu ele deschise se vor deteriora. Totodată se verifică ca butonii sertarelor să fie apăsați.
  • Autorulota trebuie să fie încuiată în momentul în care o părăsiți chiar dacă este parcată în camping sau în parcări supravegheate.
  • Nu lăsați cheile și talonul în interiorul autorulotei, când aceasta se părăsește.
  • Fumatul este strict interzis în autorulotă.
  • În cazul în care se deschide marchiza (terasa) aceasta trebuie ancorată. În caz de vânt sau furtună aceasta trebuie închisă imediat.
  • Nu lăsați lucruri de valoare la vedere sau în interiorul autorulotei atunci când o părăsiți chiar dacă este parcată în camping sau în parcări supravegheate.
  • În caz de accident sau defecțiuni sunați la Tel: +40 773 957 078.
  • Manevrele cu spatele sau în locuri strâmte se vor efectua cu atenție sporită iar șoferul va fi asistat de către o persoană din exterior.
  • În momentul conducerii autorulotei se adoptă un stil de conducere cât mai preventiv, astfel încât să nu fie nevoie să frânați brusc sau să faceți viraje bruște, virajele se abordează în larg.
  • Ținând cont că înălțimea autorulotei este de 3,2m, trebuie avută mare atenție la obiecte ce pot deteriora partea superioară a autorulotei (poduri, crengi ale copacilor, limitatoare de înălțime de la intrarea în parcări, etc.)
  • Pe timpul deplasării, butelia de gaz trebuie oprită.
  • Rezervorul de ape murdăre/gri și caseta wc trebuiesc golite în spații amenajate nu pe marginea drumului.
  • Recomandăm o viteză de croazieră cu 10-20 km/h mai puțin decât viteza maximă pentru sectorul de drum pe care vă aflați, pentru autostradă recomandăm o viteza de maxim 100–110 km/h, consumul de carburant crește exponențial, deasemena și riscurile la care vă supuneți.
  • Bagajele trebuie să fie aranjate și asigurate astfel încât în timpul deplasării să nu fiți rănit de ele în caz de frânare de urgență.
  • Fiecare sertar/ușă din autorulotă are buton ce blochează deschiderea acestora. Verificați înainte de plecare dacă acestea sunt apăsate.
  • Alimentarea rezervorului de apă se face doar cu apă curată, fără impurități.
  • Alimentarea cu motorină se face doar în stații de carburant, vă rugăm să respectați specificațiile de pe capacul rezervorului.
  • Autorulota se preia și se predă cu rezervorul de motorină plin (rugăm ca alimentarea să se facă pe o rază maxim 10 km înaintea predării).
  • Taxele de drum, parcări, traversări poduri, campare, acces în diverse spații private atât din țară cât și din afara țării trebuiesc achitate de către dumneavoastră.